Provincievlag kopen

Koop de mooiste provincievlag bij de specialist

Vlaggen.nl is als meer dan 35 jaar specialist in provincievlaggen. Dat zie je terug in de kwaliteit van onze producten en de snelheid waarmee wij kunnen leveren. Maak gebruik van onze perfecte service voor het kopen van een provincievlag.

Trots op de provincie

Elke provincie heeft zijn eigen unieke sfeer, geschiedenis en cultuur. Vaak komen elementen hiervan terug in de provincievlag. Sommige vlaggen hebben een rijke historie en gaan helemaal terug tot de middeleeuwen. Het voeren van de provinciale vlag is dan ook een feestelijk en mooi statement, waarmee de trots op de provincie gezien wordt.

Bestel direct online of lees meer voor meer informatie

Lees meer

Betekenis en geschiedenis van de diverse provincievlaggen.

De Brabantse vlag is de oudste provincievlag. Het rood-witte schaakbord is oorspronkelijk het wapen van het Graafschap van Leuven en later overgenomen door het Hertogdom Brabant.

De vlag van Gelderland gaat ook ver terug. De gele, blauwe en zwarte banen in deze vlag zijn afgeleid van het oude wapenschild van Gelderland. Het geel van een gouden leeuw, het blauw van het schild in het midden en het zwart van de zwarte leeuw uit het wapen van de Hertog van Gulik.

De Friese vlag is zonder twijfel de bekendste provincievlag. De witte banen staan voor de landstreken, de blauwe banen voor de Friese rivieren. En de rode pompebladen staan voor de 7 Friese eilanden voor de kust, die vroeger een verdedigingslinie vormden tegen de Noormannen.

De vlag van Noord-Holland is een samenvoeging van het vroegere wapen van Holland (geel en rood) en van het blauw komt uit het oude wapen van West-Friesland.

De vlag van Zuid-Holland toont eigenlijk het meest van het oude wapen van Holland, met de felle gele kleur (die eigenlijk goud moet zijn) en de rode Leeuw.

De vlag van Zeeland laat ook elementen zien van het oude wapen van Holland. Vroeger hoorde Noord- en Zuid Holland en Zeeland bij elkaar. Je ziet dit nog terug in de rode leeuw in de vlag. De golvende witte en blauwe banen symboliseren de eeuwenoude strijd van de Zeeuwen tegen het water.

De vlag van Utrecht is ook een samenvoeging van twee oudere vlaggen. Elementen van het Bisdom (het kruis linksboven) en van het Sticht Utrecht zijn terug te vinden in deze vlag.

De vlag van Limburg bevat de gevaarlijk uitziende leeuw van het oude Hertogdom Limburg. Het geel en wit staan respectievelijk voor de zand en mergelgronden die Limburg rijk is. En de blauwe baan staat voor de Maas, die net als in de vlag, midden door de hele provincie loopt.

De vlag van Overijssel laat vooral de eeuwenoude band zien van deze provincie met de Hollandse provincies, met het geel en rood wat hierin terugkomt. Het blauw in het midden van de vlag staat symbool voor de IJssel.

De vlag van Drenthe heeft dan weer een duidelijke verbinding met de provincie Utrecht. Vroeger was Drenthe hier een onderdeel van, het zogenaamde Boven Sticht. De sterren staan voor de oude “Dingen”; dit waren streken in de provincie. Het kasteel is symbool voor het oude kasteel in Coevorden, waarvandaan de provincie werd bestuurd.

De vlag van Flevoland is natuurlijk de jongste vlag van allemaal. Maar daarom niet minder symbolisch. Het groen staat voor de uitgestrekte weides en de golvende gele baan is symbolisch voor de korenvelden. Het blauw moet herinneren aan het water, waarop Flevoland is veroverd. En de Franse Lelie in de bovenhoek is een eerbetoon aan Cornelis Lely.

Toont alle 12 resultaten