Race vlaggen
Er zijn in totaal 10 verschillende soorten vlaggen op het circuit met ieder een eigen betekenis. Wellicht heb je de groene, rode en gele vlag vaak gezien. Maar er zijn ook circuit vlaggen die wat minder bekend zijn. We leggen ze hier voor je uit.
De groene vlag
De groene vlag wordt gebruikt om veiligheid aan te duiden. Als je de groene vlag ziet, betekent dit dat het gevaar voorbij is en de baan weer vrij is voor de Race coureurs om te racen en in te halen.
De gele vlag
De gele vlag staat voor gevaar, maar het aantal gele vlaggen hangt af van de mate van het gevaar. Zo staat een enkele gele vlag voor een gevaarlijke situatie op de baan, denk aan brokstukken op het circuit. In dit geval moeten naderende coureurs snelheid minderen en mogen ze niet inhalen.
Zie je twee gele vlaggen langs het circuit wapperen? Dan betekent dit groot gevaar. De coureurs moeten snelheid minderen, mogen niet inhalen en moeten voorbereid zijn om de race tijdelijk te staken.
Ook heb je nog een enkele gele vlag met een bord waarop ‘SC’ staat. SC staat voor safetycar, dit betekent dan ook dat de safetycar op dat moment op de baan rijdt. Ook dan gelden de regels van hierboven: snelheid minderen, niet inhalen en voorbereid zijn om (tijdelijk) te stoppen.
De rode vlag
Rood is vaak het teken van acuut gevaar, zo ook deze rode vlag. Als je tijdens de Race de rode vlag ziet, betekent dit dat de vrije training, kwalificatie of race is stilgelegd. Denk bij zo’n situatie aan een zware crash waarbij de baan is beschadigd. Alle coureurs moeten langzaam terugrijden naar de pitstraat. Uiteraard is inhalen op dit moment ten strengste verboden.
De witte vlag
Zie je tijdens de Race de witte vlag? De witte vlag betekent dat er een langzaam voertuig op de baan is. Denk aan een auto die is uitgevallen, een takelwagen of ambulance. De coureurs moeten langzamer gaan rijden en het is verboden om in te halen.
De blauwe vlag
De blauwe vlag bij Race wordt vooral getoond aan coureurs die laatste zijn. Max Verstappen en Lewis Hamilton krijgen deze vlag vrijwel nooit te zien. Maar wat betekent de blauwe vlag bij Race? De blauwe vlag wordt getoond aan een coureur om aan te geven dat er een auto aankomt die hem op een ronde achterstand gaat zetten. Het is dan de taak van de langzamere coureur om de snellere auto zonder problemen te laten passeren.
De zwarte vlag
Een zwarte vlag op het circuit is geen goed teken. Dit betekent doorgaans een diskwalificatie. De zwarte vlag wordt dan getoond met een bord met daarop het startnummer van de Race coureur. De desbetreffende coureur moet direct de pitstraat in rijden en zich melden bij de wedstrijdleiding.
De geel-rode vlag
De geel-rode vlag wordt ook wel de olievlag genoemd. Deze Race vlag geeft aan dat een bepaald gedeelte van de baan glad is, bijvoorbeeld door olie, koelvloeistof of regen. De coureurs moeten op dat gedeelte van de baan snelheid minderen.
De zwarte vlag met oranje stip
Zit je als coureur helemaal in de race, krijg je vervolgens the meat ball vlag te zien. Deze vlag, in combinatie met het startnummer van de coureur, geeft aan dat hij direct naar de pitstraat moet. Er is schade aan de auto die gevaarlijk kan zijn voor hem en de andere coureurs.
De zwart-wit diagonale vlag
Er bestaat ook nog zoiets als onsportief rijgedrag. De Race coureur wordt hiervoor gewaarschuwd door middel van de zwart-witte vlag in combinatie met een bord met het startnummer van de coureur.
De zwart-wit geblokte vlag
Deze bekende Race vlag betekent het einde van de training, kwalificatie of race. De ‘finish vlag’ wordt als eerste aan de Race coureur getoond die als eerste over de finish komt (de winnaar). Vervolgens krijgen de andere coureurs die finishen de finish vlag ook te zien.
Toont alle 3 resultaten